"La ignorància afirma o nega rotundament; la ciència duda"
Voltaire

sábado, 24 de julio de 2010

Descoberta l'estrella coneguda més gran de l'univers




Fa dos dies, un equip internacional d’astrònoms anunciava que acabaven de descobrir l’estrella més gran de l’univers. L’estrella, anomenada R136a1, va ser vista a través del telescopi VLT de Paranal (Chile), per uns científics de l’Universitat de Shieffield, liderats per l’astrofísic Paul Crowther. Està situada en la nebulosa de la Tarantula, dins d’una galàxia anomenada Gran Núbol Magallànic, a 165.000 anys llum de la Via Làctea.

Paul Crowther va explicar que l’estrella, en els seus inicis, tendria una massa equivalent a 320 Sols. Ara té ja una edat intermitja i ha perdut un cinqué de la seua massa. Aquesta disminució es deu a que, al contrari que els humans, les estrelles naixen pesades i perden pes amb el temps.

I no és solament el pes el que caracteritza a aquesta estrella gegant, perque la R136a1 és molt més lluminosa i calenta que el Sol. La temperatura de la seua superfície pot arribar a sobrepassar els 40.000 ºC, set vegades més calenta que el Sol. A més, els seus raigs ultravioletes són tant potents que si aquesta estrella estiguera en el centre de nostre sistema solar, la vida en la terra seria impossible.

2 comentarios:

  1. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  2. Cada dia avança més la ciència! Bé, però tinc un dubte, si el Sol s'apagara, eixa estrella ens podria donar la llum necesària per viure o no arribaria? Gràcies per la informació!

    ResponderEliminar

Si tens alguna opinió, [b]comenta![/b]